Dankzij een motie van GroenLinks, die door de gehele raad gesteund werd, komt er geen verbod op fietsparkeren in de Gorinchemse Binnenstad. 

Dit verbod was een van de maatregelen die voorgesteld werden in het Verkeersstructuurplan Binnenstad, dat de raad op 28 januari behandelde. GroenLinks was in grote lijnen erg tevreden met de maatregelen die voorgesteld werden. Maar met het verbod op fietsparkeren in de winkelstraten hadden wij grote moeite. Lees hieronder een uitgebreid verslag. 

Het verkeersstructuurplan is eigenlijk het overkoepelende plan voor het verkeer in de binnenstad. Het regelt de verkeersstromen, fietsers, voetgangers, parkeren, laden en lossen, kortom, alles wat met verkeer in de binnenstad te maken heeft. 

Tolsteeg

Een van de hete hangijzers in de aanloop naar het raadsbesluit was het voorstel van B&W om bij wijze van proef de Tolsteeg af te sluiten voor autoverkeer. GroenLinks is hier al jaren voorstander van en we waren dan ook blij dat bij wijze van proef in beeld zou gaan worden gebracht wat het effect van zo'n maatregel is. Wat ons betreft heeft het veel voordelen: Geen doorgaand verkeer van Oost naar West en v.v. dwars door een oude binnenstad die eigenlijk niet ontworpen is voor autoverkeer, daardoor een betere luchtkwaliteit, een beter verblijfklimaat op het Eind, waardoor dit samen met de Lingehaven een schitterend "plein" van Gorinchem zou kunnen worden, vermindering van overlast voor omwonenden. Wij zagen het wel zitten. Helaas was een meerderheid van de raad nog niet overtuigd van nut en noodzaak van zo'n proef. Het college besloot daarom om de proef nu uit het verkeersstructuurplan te nemen en er in het voorjaar, met een uitgebreide onderbouwing, op terug te komen. Wat ons betreft komt van uitstel geen afstel! 

Goede punten

Zoals gezegd zaten er veel goede punten in het verkeersstructuurplan. Zo waren wij erg tevreden over het uitgangspunt dat fietsers en voetgangers hoofdgebruiker van de stad zijn en dat de automobilist "te gast" is. Zoals gezegd is de binnenstad niet ontworpen op het verwerken van (veel) autoverkeer. Wat GroenLinks betreft is de auto dus altijd te gast in de stad en moet het vervoer te voet of per fiets gestimuleerd worden. Ook het beeld van de pleinen (inclusief Lingehaven/Eind) als huiskamer van de stad sprak ons erg aan. GroenLinks vroeg nog extra aandacht voor de verkeersveiligheid en voor de problematiek van laden en lossen. Er zijn in de binnenstad enkele onveilige situatie, waar veel verkeersstromen samenkomen, of waar door de bebouwing het zicht op andere verkeersstromen lastig is. Het meest in het oog springt de kruising Paardenwater, Nieuwe Walsteeg, Arkelstraat, Walstraat. Maar ook het kruispunt Pompstraat-Westwagenstraat is er zo een. Als we toch naar een nieuwe verkeersstructuur kijken, moeten deze knelpunten zeker meegenomen worden. Ook de problematiek van laden en lossen - als de stad al niet ontworpen is voor auto's, is hij al helemaal niet geschikt voor vrachtwagens - hebben wij aan de orde gesteld. Het college heeft toegezegd op korte termijn met voorstellen hierover te komen, dus die wachten wij nieuwsgierig af! 

Fietsparkeren

Het punt in het plan waar wij het totaal niet mee eens waren, was de maatregel om te komen tot een fietsparkeerregime, waarbij het college voorstelde "om in de belangrijkste en drukste winkelstraten een verbod in te stellen om fietsen te stallen"(citaat verkeersstructuurplan). GroenLinks heeft een motie ingediend, om dit te voorkomen. Wij zien geen grote problemen als het gaat om fietsparkeren (behalve met grote festiviteiten als de Zomerfeesten, maar dat is goed opgelost) en zien dan ook niet in waarom er een verbod zou moeten komen. Zeker niet als je zegt dat fietsers en voetgangers hoofdgebruikers zijn. Als je mensen wilt verleiden/overtuigen om met de fiets te gaan winkelen, moet je ze niet net zo ver laten parkeren als automobilisten. Het grote voordeel van fietsend winkelen is immers dat je je fiets even snel voor de winkel stalt, je boodschap doet en vervolgens je weg weer vervolgt, met de fiets aan de hand. Een verbod op fietsparkeren vinden wij schieten met een kanon op een mug. Zeker, omdat andere opties nog niet bekeken of uitgetest zijn (we denken bijv. aan parkeervakken voor fietsen). De motie werd unaniem door de raad aangenomen! Voorlopig is een verbod op fietsparkeren dus van de baan!

Vervolg

Het college gaat nu met dit verkeersstructuurplan aan de slag en zal de verschillende maatregelen de komende jaren gaan uitvoeren. Het voorstel voor de proef-afsluiting van de Tolsteeg komt over een aantal maanden nog een keer terug naar de raad. We zijn benieuwd!

 

Lees hieronder de bijdrage in eerste termijn van onze fractie:

Voorzitter,

Ruim twee jaar heeft het hele traject gekost om te komen tot het verkeerstructuurplan. Het is niet een proces geweest dat de schoonheidsprijs verdient. Daardoor is er op een aantal punt ruis ontstaan en dat komt het proces, maar ook het plan zelf niet ten goede.

Maar, voorzitter, er ligt nu een plan en over dit plan wil de fractie van GroenLinks een aantal zaken zeggen. In het algemeen zijn wij blij met dit plan. Het uitgangspunt dat de fietsers en voetgangers hoofdgebruikers van de stad zijn en de auto te gast is, omarmt onze fractie volledig. Als we daarvoor kiezen, moeten we daar natuurlijk ook werk van maken. Zaken als fiets- en voetgangerveiligheid, het verminderen van autoverkeer dat de binnenstad als doorgaand verkeersroute gebruikt en het verbeteren van fietsfaciliteiten horen daar wat ons betreft zeker bij. Wij hopen dat in de uitwerking van dit structuurplan juist die dingen zichtbaar worden. Wat we nog steeds missen is de samenhang met de verkeersstructuur van de gehele stad, maar daarover hebben we in eerdere sessies al gesproken.

Specifiek willen wij vandaag ingaan op vier punten: de bevoorrading, de verkeersveiligheid, de proef met de tolsteeg en fietsen en het fietsparkeren.

Wat betreft de bevoorrading zijn wij blij te zien dat het college openstaat voor initiatieven als het gaat om alternatieve bevoorrading. Ook de Winkeliersvereniging Hartje Gorcum stelt in hun reactie zelfs voor om de grootte van vrachtwagen in de binnenstad te limiteren. Wat GroenLinks betreft moet de gemeente op dit punt dus zo snel mogelijk haar stimulerende en ondersteunende rol oppakken en met de winkeliers in gesprek gaan hoe uit dit idee op een voor alle partijen zo passend mogelijke manier uitgewerkt kan worden. GroenLinks zou in elk geval een groot voorstander zijn van het weren van grote vrachtwagens uit de Binnenstad. Kan het college aangeven op welke termijn we op dit punt voorstellen kunnen verwachten?

Wat betreft de verkeersveiligheid zijn er door meerdere insprekers en in verschillende reacties zinnige opmerkingen gemaakt. Met name de nieuwe situatie op de kruising Haarstraat-Walstraat-Nieuwe Walsteeg-Paardenwater wordt vaak genoemd als onveilig. Die zorgen over de veiligheid hebben wij ook, maar aan de andere kant zien wij ook grote voordelen van het openstellen in twee richtingen van de Nieuwe Walsteeg. Hierdoor verkleinen we immers het aantal verkeersbewegingen door de Binnenstad. Ook andere maatregelen, zoals het opheffen van het verbod op linksaf slaan richting de pompstraat, kunnen gevolgen hebben voor de veiligheid. We vragen nadrukkelijk aandacht voor deze punten in de uitwerking van voorstellen.

Dan het voorstel van de Tolsteeg. Het is jammer dat het het college niet gelukt is om in eerste instantie een goed onderbouwd voorstel vanuit meer invalshoeken, dan alleen de verkeerskundige, te presenteren. Hierdoor wordt de besluitvorming hierover uitgesteld en wordt er dus een deel van de structuur uit het structuurplan gehaald. Het complete beeld vervaagt hierdoor.

Onze fractie is nog steeds gecharmeerd van het houden van een proef voor afsluiting van de Tolsteeg en we kijken dan ook uit naar de nadere voorstellen op dit punt. We zouden het college wel graag willen oproepen om het opwaarderen van het Eind hier los van te zien, of in elk geval niet te wachten op besluitvorming. Welke keuze de raad uiteindelijk ook over de Tolsteeg zal gaan maken, het verblijfsklimaat van het Eind moet wat ons betreft sowieso versterkt worden, omdat het Eind en de Lingehaven samen een van de mooiste “pleinen” van de Binnenstad kunnen worden!

Dan tenslotte nog wat opmerkingen over het fietsen, voorzitter. Zoals gezegd zijn we blij met de versterkte aandacht voor de fietser in de binnenstad. Wat ons betreft moeten de fietser en de voetganger de hoofdgebruikers zijn van de binnenstad en moet de automobilist dus rekening houden met, en soms plaatsmaken voor hen. Een groot aantal van de maatregelen die voorgesteld worden in het structuurplan dragen hier aan bij, en ik zal daar dan ook niet verder op ingaan. Twee punten wil ik er nog wel uitlichten: de alternatieve route door de kwelkelstraat, Bloempotsteeg en Kapelsteeg en het fietsparkeren.

De alternatieve route die wordt voorgesteld kunnen wij omarmen. Nu is het tijdens winkeltijden zo dat fietsers of via de Molenstraat of via de Haarstraat een flink stuk moeten omrijden als het voetgangersgebied voor hen afgesloten is. Met de komst van de alternatieve route komt er een korter alternatief en dat is een goed plan. Wel willen we benadrukken, dat het hier om een gedragsverandering gaat die alleen door stimuleren en verleiden te bereiken valt. GroenLinks pleit er dan ook voor om de alternatieve route zeer duidelijk aan te geven. Dit kan met borden, maar bij voorkeur ook met een aanduiding in de bestrating: duidelijke strepen, een andere kleur tegels. Maak het zo duidelijk mogelijk dat deze route een doorgaande fietsroute is.

Tenslotte kom ik op het fietsparkeren. Het plan van Goudappel en het raadsvoorstel lieten wat te raden over wat hier nu precies de bedoeling mee was. Soms werd er erg ingestoken op verleiding, maar vaker werd de lijn van verboden en handhaving gevolgd. De memo die het college ons na de parallelsessie gestuurd heeft brengt duidelijkheid: het college vindt het nodig om te kiezen voor een verbod en voor handhaving. Hier heeft onze fractie grote moeite mee. Als het uitgangspunt is dat we mensen willen verleiden om op de fiets naar de stad te komen, moeten we niet meteen naar het zwaarste en meest rigoureuze middel grijpen. Zeker, omdat onze fractie niet overtuigd is dat er überhaupt een probleem is, en als dat er is, dat het dusdanig groot is, dat er meteen voor verboden gekozen moeten worden. De meest aantrekkelijke factor van op de fiets naar de stad gaan is juist dat je je fiets heel dicht bij de winkel kan stallen, even een boodschap kunt doen en dan je reis weer kunt vervolgen. Dit voordeel verdwijnt als we fietsparkeren in de winkelgebieden gaan verbieden en mensen aan de rand van de stad laten parkeren.

Zoals het voorstel nu gedaan wordt, vinden wij de verkeerde volgorde: we kiezen nu eerst voor handhaving en verboden en gaan dan pas met de stad praten hoe we die rigoureuze maatregel het beste kunnen doorvoeren. Wat ons betreft doen we het precies andersom: we gaan eerst met betrokkenen praten over de aanwezigheid en de grootte van het probleem. Als dan blijkt dat er iets moet gebeuren, gaan we eerst passede, minder ingrijpende maatregelen, zoals fietsparkeervakken overwegen en pas als het écht niet anders kan, kan wat ons betreft verbod en handhaving in beeld komen. Wij hebben daarom de volgende motie voorbereid.

Voorzitter, het verkeersstructuurplan is de basis waarop het college nu een groot aantal verkeerskundige maatregelen zal gaan nemen. Met dit plan in de hand kan het college aan de slag om onze binnenstad veiliger en aantrekkelijker voor bewoners, winkelend publiek en toeristen te maken. We zijn benieuwd naar de resultaten.