Zoals in elke gemeente in Nederland, wilde ook de gemeenteraad van Gorinchem de kwestie van de grote stroom vluchtelingen die Europa en Nederland bereiken bespreken. GroenLinks had hier eerder al mondelinge vragen over gesteld, waarna al bleek dat het college druk bezig was met het COA om te bekijken hoe Gorinchem zijn steentje kan bijdragen. Donderdag 25 september discussieerde de raad over dit vraagstuk. Lees hier het betoog dat GroenLinks toen hield.
Voorzitter,
Je hoeft het nieuws niet heel nauw te volgen, om te kunnen weten dat er een ongekende stroom vluchtelingen naar Europa komt. Nog nooit waren er zoveel mensen op de vlucht als in 2015. De situatie in met name het Midden-Oosten, maar ook in Afrika, dwingt velen ertoe alles wat er nog rest achter te laten en op zoek te gaan naar een veiliger oord. De regio weet momenteel aan meer dan 95% van deze vluchtelingen een veilige haven te bieden. De andere mensen zoeken naar vrede en veiligheid in voornamelijk Europa en een deel daarvan komt in Nederland terecht.
Het is niet aan deze gemeenteraad om de geopolitieke oplossing voor de grote vluchtelingenstroom te verzinnen; daar moet men in Den Haag en Brussel mee aan de slag. De vraag die wel aan deze gemeenteraad gesteld kan worden, betreft de vraag hoe wij als gemeente om willen gaan met de vluchtelingen die Nederland bereiken en die opvang nodig hebben.
Wat GroenLinks betreft kunnen we daar heel duidelijk over zijn: Wij vinden dat mensen die noodgedwongen hun land hebben moeten achterlaten, een gastvrije, menswaardige opvang moeten krijgen, ook in onze gemeente. We zijn dan ook erg blij om te zien dat er in de gemeente zoveel mooie burgerinitiatieven ontstaan, die allemaal iets willen doen om te helpen. Het is mooi te zien dat Gorinchem echt in beweging komt voor de vluchtelingen!
De opvang van vluchtelingen in Gorinchem kan wat GroenLinks betreft heel breed zijn. Dit kan op zeer korte termijn noodopvang zijn, zodat de mensen een dak boven hun hoofd hebben voor de periode waarin zij geregistreerd worden en opvang in een AZC wordt gezocht. Maar wat GroenLinks betreft staat ook het aanbod aan het COA voor de vestiging van een AZC in Gorinchem nog steeds. En als het om opvang gaat, denken we ook aan taalonderwijs, scholing, dagbesteding en al het andere dat nodig is voor de opvang van vluchtelingen. Kortom, voorzitter, wij vinden dat Gorinchem een bijdrage moet leveren in welke vorm dan ook.
GroenLinks is daarom van mening dat het college snel en proactief met het COA in gesprek moet gaan om te bekijken op welke manier Gorinchem het beste zijn steentje kan bijdragen aan de opvang van al die vluchtelingen die Nederland bereiken. Daarbij moet natuurlijk rekening gehouden worden met de schaalgrootte van Gorinchem en er moet ook proactief en duidelijk gecommuniceerd worden met onze inwoners. Zeker in deze tijd van de social media is dat van groot belang. Ook zijn wij van mening dat bij dit vraagstuk een goede samenwerking met de omliggende gemeenten, zowel binnen als buiten de AV, van groot belang is. Gemeentes van 35000 of 21000 inwoners kunnen samen waarschijnlijk meer doen, dan afzonderlijk.
We zijn blij dat de aanvankelijk ingediende motie nu verbreed is en door de gehele raad ondersteund wordt. Zo laat Gorinchem zien dat we graag bereid zijn om ons steentje bij te dragen! Dat vindt GroenLinks een heel belangrijk en goed signaal.
Lees in de bijlage de motie!