Tijdens de begrotingsraad van 7 november diende GroenLinks een motie in, gesteund door een groot gedeelte van de raad, om twee (of meer) leidingwatertappunten aan te leggen in Gorinchem. Door de brede steun in de raad, heeft het college besloten de motie over te nemen, wat inhoudt dat er voor de zomer van 2014 twee van zulke punten in Gorinchem zullen verrijzen!
Het Nederlandse kraanwater is van uitstekende kwaliteit. Toch worden er in Nederland dagelijks 500.000 flesjes water verkocht. Dat betekent dus 160miljoen flesjes per jaar! Flessenwater is van dezelfde kwaliteit als kraanwater, maar bij flessenwater is de milieubelasting veel groter. De productie en het transport van de flesjes zijn hoog en de lege flesjes leveren een berg aan plastic-afval op. Daarom zou het zo mooi wanneer mensen gewoon hun bidon of flesje kunnen vullen bij een openbaar tappunt. De ouderwetse dorpspomp anno 2013 eigenlijk. Daarnaast is kraanwater ook nog eens veel gezonder dan allerlei frisdranken en energydrinks!
Dat hebben we dus voorgesteld en dat idee heeft het college omarmd. We hebben het college gevraagd om tenminste twee van deze watertappunten aan te leggen in de stad. Als we dat bijvoorbeeld doen Buiten de Waterpoort en op de Groenmarkt, komt dat ook nog eens ten goede aan de gastvrijheid voor en de service aan bezoekers van onze stad. Maar niet alleen op die plekken zou zo'n tappunt kunnen. Ook bij het station of het natuurcentrum zou een watertappunt niet misstaan.
We zijn in elk geval blij dat de raad en het college ons idee delen en dat we dus binnenkort in Gorinchem gewoon lekker fris kraanwater kunnen drinken!
De motie luidde als volgt:
Motie kraanwatertappunten
De gemeenteraad van Gorinchem, in vergadering bijeen op 7 november 2013
Behandelend de begroting 2014-2018,
Constaterende dat:
-
in Nederland per dag ongeveer 500.000 plastic flesjes water worden verkocht, gedronken en weggegooid;
-
dit veel productie- en transportkosten veroorzaakt;
-
dit een grote belasting van het milieu met zich meebrengt;
-
de kwaliteit van gewoon leidingwater minstens zo goed is als van flessenwater;
-
leidingwater gezonder is dan frisdranken;
Overwegende dat:
-
De promotie van het drinken van leidingwater een goede zaak is vanuit het oogpunt van duurzaamheid, volksgezondheid en toerisme;
-
Het aanleggen van watertappunten de gastvrijheid van onze stad voor fietsers en wandelaars bevordert;
-
Een watertappunt een meerwaarde heeft voor de vele evenementen die in Gorinchem georganiseerd worden;
-
Al tientallen gemeentes watertappunten – met succes – geïnstalleerd hebben;
Verzoekt het college:
Voor de zomer 2014 twee (of meer) watertappunten (bijv. op de Grote Markt en Buiten de Waterpoort) in de gemeente Gorinchem te realiseren;
De kosten hiervoor te dekken uit de budgetten gezondheidsbeleid, duurzaamheid en toerisme en daarnaast te bezien of sponsoring mogelijk is.
En gaat over tot de orde van de dag.