Op zaterdag 15 juni j.l. organiseerde GroenLinks een fietstocht door de Alblasserwaard waarbij drie bedrijven bezocht werden die in onze regio duurzame landbouw bedrijven. Een ieder mocht meefietsen en de deelname was gratis. In totaal 20 mensen deden mee aan deze fietstocht. Een geslaagde dag, waarbij weer eens duidelijk werd hoe dichtbij Gorinchem op duurzame wijze de heerlijkste producten worden gemaakt!
Om 11 uur verzamelde de groep zich voor het stadhuis. Er waren 20 deelnemers, variërend in leeftijd van 3 tot 65+, en vol goede moed vertrok de groep richting de eerste stop. GroenLinks Gorinchem had deze fietstocht georganiseerd om verschillende redenen. Allereerst vinden wij het om te laten zien dat duurzame landbouw helemaal niet ver weg is. In een rondje van ±35km kan je gemakkelijk drie bedrijven vinden die zich daarmee bezighouden! Daarnaast wilden we de schoonheid van de natuur rondom Gorinchem benadrukken. Want, wat is er nu heerlijker dan op een zonnige dag door het open en groene polderlandschap rondom de stad te fietsen? En de laatste reden was natuurlijk de promotie van de fiets!
De eerste stop die tijdens de fietstocht werd aangedaan was de geitenboerderij de Bikkerhoeve in Hoogblokland. Dit bedrijf houdt geiten en maakt van de melk die deze dieren geven een keur aan zuivelproducten (kaas, melk, yoghurt, slagroom enz.). Daarnaast is er bij het bedrijf een Landwinkel, waar een keur van streekproducten uit het Groene Hart wordt verkocht. Na een lekkere kop koffie, kregen de deelnemers een filmpje te zien over het proces van kaasmaken. Daarna werd de stal bezichtigd en mochten we de kaasmakerij bezoeken. In de kaasmakerij stond een proeverij van de producten van de Bikkerhoeve klaar. Na nog even gesnuffeld te hebben in de landwinkel, vervolgende we onze tocht. Volgende halte: Noordeloos.
Het was inmiddels flink gaan waaien, dus de tocht richting Noordeloos was stevig, maar desondanks kwamen we ruim op tijd aan bij het tweede bedrijf: Kaasboerderij Noorderlicht. Op deze boerderij houdt men op biologische wijze koeien en van de melk wordt boerenkaas in alle soorten en maten gemaakt. De boerin gaf ons een uitleg over het proces van kaasmaken en het houden van koeien. Ook hier werden we getrakteerd op een selectie van de producten die er gemaakt worden en daarna konden we aanschuiven aan de lunch: broodjes met boerenkaas. Met deze nieuwe energie vervolgden we onze reis, op weg naar Goudriaan.
Daar brachten we een bezoek aan de wijnmakerij van Domein Oosteind. Hier wordt echte Hollandse druivenwijn gemaakt. De wijngaardenier legde ons uit dat het door ons klimaat soms best een uitdaging is om druiven te kweken in Nederland, maar dat het toch steeds beter lukte. We kregen van hem een rondleiding door zijn wijngaard en een korte introductie in de kunst van het wijn maken (daar komt nog heel wat bij kijken!!). Tot vreugde van velen stond ook hier een proeverij op het programma. We kregen een witte, een rosé en een rode wijn te proeven. Na nog even wat genoten te hebben van het schitterende uitzicht, de goede wijn en het heerlijke zonnetje, was het tijd om de weg terug richting Gorinchem in te zetten, waar we rond 17 uur aankwamen.
Al met al was het een zeer geslaagde dag!