Op 6 september heeft GroenLinks samen met de PvdA een expertmeeting georganiseerd over het thema meedoen. Raadslid Ilhan Tekir schreef er een verslag over.
Op 6 september heeft GroenLinks samen met de PvdA een expertmeeting georganiseerd over meedoen. Meedoen is een actueel thema in Gorinchem en gaat over het bevorderen van maatschappelijke deelname. In deze expertmeeting ging het meer specifiek om de vraag, hoe de maatschappelijke deelname van niet-westerse allochtonen kan worden bevorderd. We weten immers dat maatschappelijke deelname per doelgroep kan verschillen. Dit verschil kan onder andere ontstaan vanwege sociale, culturele of maatschappelijke factoren. Bijna 15% van de bevolking in Gorinchem staat geregistreerd als niet-westerse allochtoon. Al met al dus een niet te verwaarlozen groep mensen, waarvan maximale maatschappelijke deelname is gewenst, net als van alle anderen in de stad.
Door de hoge opkomst bleek al snel dat de expertmeeting zou slagen en dat er kennelijk behoefte is om de leefwereld van niet-westerse allochtonen te bespreken. Maar liefst 22 ervaringsdeskundigen uit Gorinchem, van vrijwilliger tot bestuurder, waren aanwezig om met elkaar te spreken over de thema’s (1) zorg & welzijn, (2) jeugd & onderwijs, (3) werk & inkomen en (4) sport & beweging. De deelnemers gingen na een welkomstwoord en inleiding door ons raadslid Ilhan Tekir in vier groepen uit elkaar om de thema’s uit te diepen. Na de groepsbesprekingen volgde er per thema een plenaire terugkoppeling.
De deelnemers, die vooraf zorgvuldig waren geselecteerd, bleken gelukkig in staat om naast het signaleren van knelpunten ook gerichte oplossingen te bedenken. Zo werd er bijvoorbeeld gesproken over de lage ouderparticipatie in het onderwijs met als mogelijke oplossing het oprichten van een bovenschools ouderenplatform dat een verbindende rol kan vervullen tussen scholen en ouders. Een ander knelpunt had betrekking op de kennisachterstand die niet-westerse allochtonen vaak hebben over reguliere voorzieningen, zoals in de zorg. Volgens de deelnemers liggen hier meerdere oorzaken aan ten grondslag, zoals taalachterstand, maar ook het gevoel dat men niet begrepen wordt door bepaalde instanties. Als oplossingsrichting werd voorgesteld om zo veel als mogelijk gebruik te maken van bestaande sociale infrastructuren, zoals die van verenigingen en moskeeën. Eén van de deelnemers merkte in dit kader op: “Het wiel hoeft niet opnieuw uitgevonden te worden, als het gaat om niet-westerse allochtonen zijn er in Gorinchem verschillende netwerken die nu onbenut blijven. De verbinding ontbreekt helaas.“
In algemene zin viel op dat de deelnemers positief-kritisch waren, zowel richting de eigen gemeenschap - met name de Turkse en Marokkaanse gemeenschap - als richting de gemeente. Na afloop spraken de deelnemers hun waardering uit richting de fracties van GroenLinks en PvdA en werd al snel duidelijk dat zij graag een vervolg zien van dit eenmalige initiatief. Er werd voorgesteld om frequenter bij elkaar te komen om dit soort maatschappelijke kwesties samen op te pakken. De vertegenwoordigers van de twee organiserende fracties hebben aangegeven dergelijke signalen serieus op te zullen (blijven) pakken in de toekomst.
Van de expertmeeting wordt een verslag gemaakt dat aan het college van b&w zal worden aangeboden als input voor het te ontwikkelen samenlevingsbeleid. Dat samenlevingsbeleid staat voor december 2012 geagendeerd in de gemeenteraad. Het verslag wordt opgemaakt door een onafhankelijke deskundige van JSO (Expertisecentrum voor Jeugd, Samenleving en Ontwikkeling), die de fracties ook heeft ondersteund bij de voorbereiding van de expertmeeting. Wij zullen het verslag te zijner tijd ook op onze website plaatsen zodat u er alles over kunt lezen.