In de regio Alblasserwaard/Vijfheerenlanden wordt hard gewerkt aan het toekomstbestendig maken van de regio. Daarom is besloten om een visie voor de regio voor 2030 op te stellen. Maar omdat de verschillen in de gemeenteraden van de waard nogal groot zijn, is het voorlopige eind resultaat een nogal globaal stuk geworden. Hieronder staat onze reactie, die Rutger van Breemen tijdens de raad van 19 april verwoord heeft.

 

Voorzitter,

Met het manifest en het regioscenario van visie2030 is een document afgeleverd dat een einde en tegelijk een nieuw begin is van een traject dat we als regio hebben ingestart. Bij de kanttekeningen in het raadsvoorstel staat: het manifest is een globaal document op strategisch niveau. Dat hebben we gemerkt, voorzitter. Het is een erg globaal verhaal, waar je eigenlijk met geen mogelijkheid tegen kunt zijn.

Dat is eigenlijk ook meteen het grote probleem van dit document: er staat weinig concreets is. Wat zijn we hier nu precies mee opgeschoten? GroenLinks is bang dat we hier het resultaat zien van een ongemakkelijke toenaderingspoging tussen de verschillende gemeenteraden. We hebben tijdens de verschillende bijeenkomsten die wij bezocht hebben gemerkt dat als er ook maar één niveau dieper nagedacht werd, de haren overal recht overeind gingen staan. Een goed voorbeeld daarvan was de discussie over de zondagsrust tijdens de bijeenkomst is Bleskensgraaf. Als er iets concreter wordt gesproken, kruipt iedereen snel terug op zijn eigen eilandje en verliest men de kijk op het bredere geheel compleet uit het oog.

Daarom, omdat het zo globaal is, zal dit document in de raden waarschijnlijk op weinig weerstand stuiten. Maar GroenLinks hoopt, en daartoe willen we alle colleges en dat van Gorinchem in het bijzonder ook nadrukkelijk oproepen, dat de bestuurders doortastender zijn dan uit dit stuk blijkt en dat zij alle mogelijke moeite zullen gaan doen om enerzijds tot meer concrete uitgangspunten te komen en anderzijds te zorgen dat de raden in dit proces meegenomen worden en niet bij het minste of geringste de hakken al in het zand zetten. De samenwerking op collegeniveau gaat prima, maar nu nog op raadsniveau. Hoe wij als raden overigens bij de uitwerking betrokken worden en wat de rol van de burgers is, is ons ook niet helemaal duidelijk.

Dan inhoudelijk over het manifest, voorzitter. Zoals gezegd kun je er moeilijk tegen zijn en GroenLinks herkent zich dan ook best in de neergelegde regiovisie. De rol van duurzaamheid is ons nog niet helemaal duidelijk geworden, maar dat heeft misschien ook te maken met de onduidelijkheid over de status van beide stukken; misschien kan het college die ook even toelichten. Welk stuk is nu leidend?

Goed om te lezen in het stuk is dat open en landelijke karakter behouden blijft. We zijn als waard deel van het Groene Hart en dat verdient aandacht, bescherming en behoud. Dan de duurzaamheid, in de regiovisie komt de duurzaamheid naar voren onder het kopje Klimaatverandering en schaarste. Daar missen wij overigens in grote mate het voorkomen van klimaatverandering door het stimuleren en het opwekken van groene en hernieuwbare energie. Het stuk gaat in op een gevolg van de klimaatverandering, maar lang niet op allemaal en de preventieve maatregelen blijven helemaal buiten beeld. GroenLinks wil u dan ook verzoeken dit in de aangekondigde brief onder de aandacht te brengen.

Maar als we dan het manifest nemen, is de hele paragraaf klimaatverandering en schaarste verdwenen en is het onderwerp gereduceerd tot het woordje duurzaamheid bij de zich ontplooiende landbouw. Wel wordt het punt van het kenniscentrum voor duurzaamheid en innovatie nogmaals aangehaald, maar dit wordt uitgewerkt in technisch onderwijs, arbeidsmarkt en brede scholen. Alle drie lovenswaardige punten, maar met duurzaamheid hebben ze weinig te maken, laat staan met een kenniscentrum daarover. U zult begrijpen dat GroenLinks dat een nogal teleurstellend resultaat vindt, zeker omdat we tijdens de bijeenkomsten doorheen de raden geproefd hebben dat duurzaamheid wel een thema is dat leeft in de waard. We willen er geen amendement over indienen, omdat ons dat verzocht is, maar daarom wil GroenLinks u wel met klem verzoeken hier in het vervolg overleg en in de brief rekening mee te houden.

Voorzitter, zoals gezegd, verder kunnen we ons vinden in de globale uitgangspunten en we zijn ontzettend benieuwd hoe deze in het vervolg uitgewerkt gaan worden tot een niveau dieper. We kijken er naar uit om het dan écht te gaan hebben over de dingen die voor onze regio in de toekomst van groot belang zijn. Dit is een leuk begin, maar we zijn er nog lang niet.