Dinsdag 6 maart heeft de gemeenteraad van Gorinchem voor een motie gestemd, waarin in de richting van Minister Leers de steun uitgesproken wordt voor het Kinderpardon.
Fractievoorzitter Rutger van Breemen diende tijdens een extra ingelaste raadsvergadering een motie in, die ondertekend was door GroenLinks, PvdA, SP, D66, Stadsbelang, ChristenUnie/SGP en Gorinchem Solidair. In deze motie vroegen de indieners het college van B&W om bij minister Leers aan te dringen op een oplossing voor de 800-1500 jongeren die als vluchteling naar Nederland gekomen zijn, maar door de lange procedures nu helemaal geworteld zijn in Nederland. Wij vinden het een heel slecht plan om deze kinderen zomaar terug te sturen naar het land van herkomst, met een cultuur en een taal die hen onbekend is. Daarom moet er een oplossing bedacht worden en die ligt er in de Wortelingswet, een initiatief van PvdA en ChristenUnie in de Tweede Kamer.
De VVD was tegen deze motie en het CDA was niet aanwezig bij de behandeling. Met een grote meerderheid heeft de Gorinchemse raad zich dus uitgesproken vóór een kinderpardon. Wij hopen van harte dat de brede steun uit de maatschappij (bijna 129.000 ondertekenaars op www.kinderpardon.nu en 115 gemeentes die hun steun uitspreken voor een kinderpardon) het kabinet kan overtuigen dat er een menselijke en fatsoenlijke oplossing moet komen voor deze jongeren.
De motie vindt u in de bijlage. Hieronder vindt u de toelichting die Rutger van Breemen gaf tijdens het indienen van de motie.
Voorzitter,
Laat ik beginnen met te zeggen dat ik het Presidium zeer erkentelijk ben dat zij alsnog deze extra raadsvergadering heeft willen uitschrijven. Doordat de cyclus van vorige maand verviel, zou eigenlijk deze motie pas 22 maart aan de orde zijn. Dat zou aan de late kant zijn, en daarom onze dank voor deze extra raadsvergadering.
Dan de motie, voorzitter. In Nederland wonen tussen de 800 en de 1500 jongens en meiden. Zij wonen hier al 8 jaar of langer. Ze zijn als vluchteling, alleen of met hun ouders, naar Nederland gevlucht en wonen sindsdien hier. De asielprocedures hebben de laatste jaren lang, vaak te lang geduurd, en daarom zijn deze jongeren vrijwel heel hun jeugd in Nederland. Ze zijn hier opgegroeid, hebben Nederlands geleerd, zijn naar Nederlandse scholen gegaan, hebben Nederlandse vriendjes en vriendinnetjes en zijn geworteld in de Nederlandse cultuur. Kortom, het zijn gewoon door en door Nederlandse kinderen.
Wij vinden het onmenselijk en onwenselijk om deze jongeren, die denken en dromen in het Nederlands, terug te sturen naar het land van herkomst. Deze kinderen, die volledig geworteld zijn in Nederland, komen dan terecht in een land met een totaal vreemde cultuur en een taal die ze vaak niet spreken. Dat kunnen we ze wat ons betreft niet aandoen.
128.000 Nederlanders vinden dat ook en zij hebben dan ook de petitie voor een kinderpardon getekend. In de Tweede Kamer hebben de PvdA en de ChristenUnie een initiatiefwet voorbereid, die een pardon regelt voor de jongeren, en eventueel hun ouders. De indieners van deze motie vinden het belangrijk dat in Den Haag duidelijk wordt hoe breed het draagvlak in de Nederlandse samenleving is voor dit initiatief. Daarom vragen we in de motie of het college bij de minister wil aandringen op een oplossing voor deze groep jongeren. Al 105 gemeentes gingen ons voor, en hopelijk komt Gorinchem daar vanavond bij!