De komende tijd gaat er veel veranderen in de langdurige zorg, onder andere door de overheveling van begeleiding vanuit de AWBZ naar de Wmo. Voor GroenLinks is het uitgangspunt dat wie dat kan, zoveel mogelijk zelf de regie over de zorg moet hebben. Daarom heeft GroenLinks landelijk zich de afgelopen tijd ingezet voor het behoud van het persoonsgebonden budget (PGB). Ook op lokaal niveau willen wij ons hiervoor inzetten en daarom stelde onze fractie hierover schriftelijke vragen aan het college.

Binnen de WMO moeten mensen nu zelf kunnen kiezen of zij zorg in natura (ZIN) willen, of een PGB, om zelf hun hulp te regelen. Als 2e en 1e Kamer hiermee akkoord gaan, komen vanaf 2013 veel mensen die nu begeleiding krijgen binnen de AWBZ naar de WMO. Dan komt de verplichting voor de overheid om mensen te laten kiezen te vervallen en mogen gemeentes zelf bepalen of zij de begeleiding in natura verstrekken of via een PGB. Gemeenten zijn dan alleen nog verplicht om een PGB te verstrekken als zorg in natura niet mogelijk is.

Er zijn gemeentes, bijvoorbeeld Amsterdam, die nu al besloten hebben dat de mogelijkheid tot het krijgen van een PGB in stand moet blijven. Deze gemeentes vinden dat deze groep niet de dupe mag worden van bezuinigingen op het PGB door het kabinet. GroenLinks vindt het voor de betrokkenen heel belangrijk dat zij hun eigen kracht kunnen inzetten en zelf kunnen beslissen door wie en op welk moment zij geholpen willen worden. Daarom heeft onze fractie de volgende vragen aan het college gesteld

  1. Is het college met GroenLinks van mening dat mensen de regie over hun leven in eigen hand kunnen houden als zij voor hun begeleiding kunnen beschikken over een pgb?
  2. Is het college bekend met de Amsterdamse aanpak en hoe kijkt het college hier tegen aan?
  3. Veel mensen die nu begeleiding krijgen binnen de AWBZ, beschikken tot hun tevredenheid over een PGB. Is het college na het overnemen van de begeleiding bereid een PGB mogelijk te maken voor de mensen die daar hun voorkeur voor uitspreken?
  4. Verwacht het college deze begeleiding te kunnen geven met het budget dat hiervoor beschikbaar is en maakt het dan verschil of de hulp gegeven wordt in natura of via een persoonsgebonden budget?