Op donderdag 26 januari heeft de raad de aftrap gedaan voor de hernieuwing van het bestemmingsplan Binnenstad. Door de nota van uitgangspunten vast te stellen is een begin gemaakt om dit plan te herzien en te verfrissen. Omdat de Binnenstad het kloppende hart is van onze stad, die de gemeente ook haar karakteristieke uitstraling geeft, heeft GroenLinks kritisch naar de uitgangspunten gekeken. Ook heeft raadslid Rutger van Breemen het college een aantal overwegingen meegeven, die betrokken kunnen worden bij de verdere uitwerking. Ons betoog treft u hieronder aan.
Voorzitter,
We bespreken vanavond de voor-, voor- voorbereiding voor het bestemmingsplan Binnenstad. Na dit document vindt er immers nog beginspraak plaats, komt er een opdrachtnotitie, een voorontwerp bestemmingsplan en na de nodige inspraakmomenten uiteindelijk een bestemmingsplan. Kortom, we hebben nog een heel aantal stappen te zetten voor we tot het uiteindelijke nieuwe bestemmingsplan komen. Maar dit wil natuurlijk niet zeggen dat we er nu niets over hoeven te zeggen, omdat we er nog regelmatig over te spreken komen. Hoe eerder de raad zijn bedenkingen en wensen kenbaar maakt bij het college, hoe eerder dit verwerkt kan worden en ook meegenomen kan worden in de hele procedure en de inspraakmomenten die erbij horen.
De fractie van GroenLinks heeft daarom kritisch naar het plan gekeken en wij willen op een aantal punten wat opmerkingen maken, die we aan het college mee willen geven voor de verdere uitwerking van het plan.
Onze binnenstad is het hart van onze stad en geeft Gorinchem haar karakteristieke karakter. Binnen de stadsmuren wordt gewerkt, gewoond, gewinkeld, cultuur bedreven, gerecreëerd en ga zo maar door. De binnenstad is dus een levendig en toonaangevend gedeelte van Gorinchem. En dat moet wat GroenLinks betreft zo blijven.
De uitgangspunten over wonen kunnen daarom ook onze goedkeuring wegdragen. Het zou mooi zijn als het wonen boven winkels nog wat meer van de grond zou komen. Creatieve oplossingen met opgangen aan de achterzijde van gebouwen of kleine gedeelde ruimtes of pleintjes kunnen wat ons betreft daarbij zeker een belangrijke rol spelen en we hopen dan ook dat het college dit meeneemt in de verdere uitwerking.
Voor wat betreft horeca zult u begrijpen dat wij nog steeds niet erg blij zijn met de komst van winterterrassen. We willen de hoop en de verwachting uitspreken dat het college bij de horecaondernemers blijft aandringen op een zo milieuvriendelijk mogelijke uitvoering van de winterterrassen. Het bezien van de categorie-indeling om nieuwe formules en eigentijdse concepten een kans te geven klinkt ons erg positief in de oren, omdat het de mogelijkheid biedt om ondernemers wat meer ruimte te geven in hun vorm van bedrijfsvoering. Kanttekening daarbij is overigens dat wij niet zitten te wachten op een grote discotheek in de binnenstad.
Dan de detailhandel, voorzitter. Zoals ik al zei vormt het winkelen een belangrijke functie van onze binnenstad en we moeten er dan ook voor zorgen dat dit zo aantrekkelijk en levendig mogelijk is voor de klant. Dit moet wat GroenLinks betreft door een evenwichtige mix tussen grotere ketens en kleine, lokale, liefst duurzame ondernemers. Deze verschillende winkels kunnen elkaar versterken: grote ketens trekken veel klanten aan, kleinschalige lokale winkels bieden maatwerk en diversiteit in het winkelbestand. Het feit dat er nu bijvoorbeeld een biologische winkel in de Molenstraat geopend is, is wat ons betreft dan ook een hoopvol teken. We hopen dat het college bij het opstellen van het bestemmingsplan dit evenwicht weet te bewaren en waar mogelijk te versterken.
Een probleem in de binnenstad is leegstand. Je hoeft maar een wandeling over de Langedijk of de Westwagenstraat te maken om te zien dat de economische crisis ook hier is toegeslagen. GroenLinks vraagt zich overigens erg sterk af of de crisis alleen de oorzaak is voor de leegstand. In het voorstel lazen we dat er gekeken gaat worden naar een eventuele verkleining van het kernwinkelgebied. Dit is al een stap in de goede richting, maar wat ons betreft mag er naar nog wel meer maatregelen gekeken worden. We hebben een aantal jaren terug in Hasselt informatie gekregen over het tegengaan van leegstand en ik weet dat ook de gemeente Amsterdam bezig is met het kijken naar mogelijkheden van o.a. sanctioneren van leegstand in de stad. GroenLinks vindt dat hierover best wat concrete punten duidelijk mogen worden en daarom hebben we de volgende motie opgesteld. [motie leegstand, zie bijlage!]
Bij de levendige binnenstad hoort ook een stukje citymarketing. De term die in de uitgangspuntennota gebruikt wordt is de wat duistere kreet “avontuurlijk”. Nu ben ik even rondgaan kijken op internet en vond een aantal citymarketingslogans van andere steden: Be Berlin, I Amsterdam, Delft, creating history, Leiden, stad van ontdekkingen, Ieper, vredesstad, Hasselt, hoofdstad van de smaak, en zo zijn er nog erg veel te vinden. Hopelijk kan het college, in samenspraak met het Binnenstadmanagement, in het kader van deze bestemmingsplan vernieuwing komen met een aantrekkelijke slogan die het karakter van onze stad raakt. Het woord avontuurlijk is dan niet het eerste woord wat in ons opkomt overigens.
Bij de vrijetijdsbesteding lazen we tot onze vreugde dat er invulling gegeven zal gaan worden aan de Leisurenota. Daar stonden verstandige dingen in, dus is het goed dat we daar nu ook concrete uitvoering aan gaan geven. Een punt wat ons in die nota vooral aansprak, was het autovrij maken van de Groenmarkt. Daardoor kan een aantrekkelijk en groen plein ontstaan waar ook ruimte is voor horeca en evenementen.
Wij hebben gelezen dat de locatie van het oude politiebureau, waar ik zo nog even wat over wil zeggen, dat die locatie ingericht zal worden als openbare ruimte met parkeergelegenheid. Allereerst willen we de hoop uitspreken dat het niet een veld wordt om te parkeren, maar echt het karakter krijgt van een plein; een gat midden in de stad is niet waar we op zitten te wachten. Maar daarnaast kan wat ons betreft deze nieuwe parkeergelegenheid gebruikte worden om de groenmarkt autovrij te maken of in elk geval daar een begin mee te maken. Ik hoop dat het college het met ons eens is dat dit een prima invulling van dit punt uit zowel deze uitgangspuntennota als het leisureplan is.
Dan wat betreft het politiebureau zelf, daar hebben we een uitermate interessante presentatie van een inspreekster van gezien. Helaas kwam haar voorstel voor het hergebruiken van gebouwen te laat voor dit specifieke gebouw, maar ik wil toch het college aanmoedigen om te gaan kijken of er andere locaties zijn in Gorinchem waar wel van deze mogelijkheid tot duurzaam hergebruik toegepast kan worden.
Over de uitgangspuntennota nog een laatste punt en dat betreft het Groen. Het zal u niet verbazen dat wat GroenLinks betreft de huidige groenstructuur en de biodiversiteit op zijn minst behouden en waar mogelijk versterkt moet worden. Dankzij de groene stadswallen, hebben we een erg fijne en groene binnenstad, maar waar het versterkt kan worden, moeten we dat zeker niet nalaten. Belangrijk punt daarbij is ook de lijst van monumentale bomen. Er ligt al enige tijd een motie van de raad om deze lijst vast te stellen en naar gebleken is, bestaat die lijst ook al, maar moet hij alleen nog vastgesteld worden. Hier willen wij het college toch wat kritisch op aanspreken. Zo’n lijst is eenvoudig vast te stellen en kan door middel van een eenvoudig lijstje gepubliceerd worden. Ik heb begrepen dat zelfs de gemeente Sliedrecht een online systeem heeft van monumentale bomen, dus vindt GroenLinks het eigenlijk onbegrijpelijk dat onze lijst nog niet is vastgesteld. Hopelijk kan het college ons toezeggen dat dit alsnog snel gaat gebeuren.
Rest mij nog één punt uit Bijlage 2 en dat is de locatie Nonnenveld, ofwel de Bie. Daar ligt een plan van een Gorinchemse ondernemer om hier nieuwbouw te moeten plegen. Hier is een lang traject aan voorafgegaan, wat ik niet helemaal zal herhalen. Wij hebben de toelichting van het college gelezen over deze locatie en wij kunnen ons vinden in het collegestandpunt in deze. Als raad moeten we kijken naar de meerwaarde voor onze stad en de plannen die nu liggen voor deze locatie, hebben die wat ons betreft niet. Daarbij speelt ook mee, ik zou bijna zeggen natuurlijk, dat wat ons betreft de beeldbepalende en monumentwaardige bomen niet moeten hoeven wijken voor deze ontwikkelingen.
Afrondend, voorzitter, kan GroenLinks zich vinden in deze nota van uitgangspunten. We hebben het college een aantal gedachten en overwegingen mee gegeven en we hopen natuurlijk dat deze meegenomen zullen worden in de verdere uitwerking van het plan. Wij kijken in elk geval uit naar de beginspraak en het vervolg van het vandaag in te zetten traject.