De 80 gemeenten waar nu een AZC gevestigd zijn hebben bij ministers Leers en Schippers aan de bel getrokken over de gezondheidszorg voor asielzoekers. Omdat er in Gorinchem wellicht ook een AZC komt, stelde gemeenteraadslid Rutger van Breemen hierover mondelinge vragen aan het college.
Ongeveer twee weken geleden werd bekend dat de 80 gemeenten van Nederland waar een AZC gevestigd is, de noodklok luiden over de manier waarop de gezondheidszorg in en rond Asielzoekerscentra momenteel geregeld is. Asielzoekers die ziek zijn moeten buiten kantooruren eerst Menzis bellen die vervolgens beoordeeld of ze naar een arts mogen. Hierdoor moeten ze soms lange tijd wachten of worden ze van het kastje naar de muur gestuurd voor ze toegang tot medische zorg ontvangen. Hierover is een spoeddebat geweest in de Tweede Kamer en het gevoel van urgentie rondom deze zaak was, volgens GroenLinks, niet erg aanwezig bij de verantwoordelijke ministers Schippers en Leers. Omdat Gorinchem wellicht ook een AZC gaat krijgen is het goed dat wij als gemeente ook bij deze discussie betrokken zijn en straks met voldongen feiten geconfronteerd worden. GroenLinks heeft daarom de volgende vragen:
- Is het college bekend met deze problematiek? Zo ja, wat is het collegestandpunt hierover?
- Heeft het college de intentie om zich aan te sluiten bij de 80 gemeentes die de noodklok luiden? Of is dat misschien al gebeurd?
- Wordt dit onderwerp betrokken bij de onderhandelingen met het COA?
Wethouder Oostrum antwoordde - nadat hij ons eerst valselijk beschuldigde van uit kranten citeren - gelukkig dat Gorinchem zeker de vinger aan de pols houdt en dat de situatie rondom gezondheidzorg uiteraard onderwerp van de onderhandelingen met het COA zijn.