Wij waren blij verrast toen we in de leeskamer de Fietsbalans aantroffen. Niet lang erna kregen we er van uit het college ook een persbericht over. Daar hadden wij toch nog wel wat vragen over!

Wij waren blij verrast toen we in de leeskamer de Fietsbalans aantroffen. Niet lang erna kregen we er van uit het college ook een persbericht over. Dit onderzoek is door de Fietsersbond uitgevoerd om het fietsen in Gorinchem veiliger en plezieriger te maken. Hiervoor doet de Fietsersbond een aantal aanbevelingen die volgen uit de in de Fietsbalans gerapporteerde conclusies. Het rapport laat zowel goede als minder goede kanten van het gorinchemse fietsbeleid zien. Uit het persbericht bleek dat het college de positieve punten deelt, maar kritisch is over de verbeterpunten. Het fietsplan heeft onze warme belangstelling en daarom heeft gemeenteraadslid Ilhan Tekir mondelinge vragen over het fietsklimaat en ons toekomstige fietsplan gesteld.

De vragen die hij stelde luidde:

  1. Hoe komt het dat van een onderzoek uit 2008 pas in 2011 de resultaten bekend worden?
  2. Dit boekwerkje heet deel 1: Analyse en advies. Zijn er nog meer delen en wat staat in deze delen?
  3. Deelt het college alle conclusies en aanbevelingen uit de Fietsbalans? Zo nee, welke niet?
  4. Kan het college aangeven welke aanbevelingen en verbeterpunten uit het fietsplan een hoge prioriteit hebben voor het fietsplan?
  5. In de Fietsbalans valt te lezen dat 52% van de autoritten in Gorinchem korter is dan 7,5 kilometer. Het fietsgebruik kan dus nog flink groeien. Zal het stimuleren van het fietsgebruik voor korte ritten uitgangspunt van het fietsbeleid worden?
  6. Wat is er gedaan met de aanbevelingen van de Fietsbalans 2000?
  7. Kunnen wij ervan uitgaan dat in een volgende Fietsbalans de positieve ontwikkeling die Gorinchem meemaakt wordt doorgezet?

De vragen waren wat gedetailleerd van aard en het college zal deze vragen daarom schriftelijk beantwoorden. Wordt vervolgd dus!