Na de raadsvergadering van 24 september 2009 lijken de brede scholen in Gorinchem gered. De brede school Gildeplein gaat, zij het in afgeslankte vorm, door, voor het Schuttersplein worden enkele opties uitgewerkt en voor de brede school Lingeplein worden de mogelijkheden van een nieuwe locatie gezocht. Kortom, de brede scholen lijken gered. Of het college tijdens deze raad zijn gezicht heeft kunnen redden, is te betwijfelen: de bestuurscultuur die zij blijken te hanteren is zeer verontrustend...
Reden voor de perikelen rond de brede scholen was de terugtrekking van woningcorporatie Poort6 uit de stichtingen. De raad (en alle andere partners in de brede scholen) werd door het college in juni onaangenaam verwacht met een brief waarin gezegd werd dat er, door de terugtrekking van Poort6, een "time-out" nodig was rond de brede scholen en dat er in september voorstellen zouden komen.
In die voorstellen stond dat Poort6 zich uit de samenwerkingen had teruggetrokken door verscherpte wetgeving. Welke wetgeving dat was is ons nog steeds niet duidelijk, want vanuit het ministerie wordt juist toegejuicht als woningcorporaties investeren in maatschappelijk nuttige projecten, zoals brede scholen.
De oppositiepartijen GroenLinks, SP en CDA hadden voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering vragen gesteld over de terugtrekking van Poort6. Hoe was die terugtrekking bekend gemaakt? Schriftelijk of mondeling? Wat waren de argumenten?
Al snel in het debat met Wethouder Akkerman (SGP/Christenunie) bleek dat niet strikte regelgeving, maar financiële problemen bij Poort6 de reden van de terugtrekking waren. Als Poort6 alle investering zou doen, die waren toegezegd, zouden er ernstige financiële problemen optreden en zou Poort6 onder toezicht worden gesteld. GroenLinks fractievoorzitter Rutger van Breemen heeft in die vergadering dan ook meteen gevraagd om een inventarisatie van alle projecten waarin Poort6 participeert. Wie weet wat ons nog meer boven het hoofd hangt?!
Maar, de cruciale vraag was toch wel, hoe ging nu die opzegging van Poort6? Uiteindelijk bleek dat Poort6, bij monde van haar voorzitter Dick van Zanten, mondeling, de samenwerking in de stichting beëindigd heeft. Blijkbaar is het hier in Gorinchem mogelijk om een door vijf partijen getekende samenwerkingsovereenkomst, waarin zelfs geregeld is dat onderweg uitstappen niet mogelijk is, even via een gesprekje met een of meer leden van het college te beëindigen. GroenLinks zet ernstige vraagtekens bij een bestuurscultuur waarin dit mogelijk is! Hoe kan het college deze handelswijze goedkeuren?! Had het college Dhr. van Zanten niet moeten wijzen op zijn verantwoordelijkheden naar zowel de gemeente, maar ook (en misschien vooral) naar de andere partners in de projecten? En heeft alleen Poort6 ("onze trouwe partner in de Stedelijke Vernieuwing", aldus Wethouder Akkerman) dit recht, of kunnen alle partners van de gemeente dit soort dingen even "ritselen"? Wat is een contract met de gemeente Gorinchem dan nog waard?
Waarom heeft GroenLinks dan toch voor de voorstellen gestemd? Wij vinden de handelswijze van Poort6 en de gang van zaken rondom de opzegging van de samenwerkingsovereenkomst onacceptabel en dat hebben we ook duidelijk gemaakt tijdens de raadsvergadering. Maar, om nu Poort6 te dwingen om mee te blijven doen in de brede scholen, waardoor Poort6 onvermijdelijk onder toezicht gesteld zal worden, gaat ons te ver. Belangrijke projecten, als het Stedelijke vernieuwingsproject, komen dan ook in gevaar. Daarom heeft GroenLinks de motie van SP en CDA die hiertoe opriep, dan ook niet gesteund.
Aan de andere kant vindt GroenLinks het wel belangrijk dat de ontwikkeling van een brede school in elke wijk wel door gaat. Daarom moet de gemeente nu, zeer teleurgesteld in Poort6, de wonden likken en met de overgebleven partners zo snel mogelijk een oplossing vinden voor de problemen die ontstaan zijn. De voorstellen die het college gedaan heeft, zijn een stap in de goede richting en daarom heeft GroenLinks ervoor gestemd. Maar dit wil niet zeggen dat we ons geen zorgen maken om Poort6, de manier waarop dit alles gegaan is, of de manier waarop men in Gorinchem blijkbaar met overeenkomsten omgaat...
AANVULLING 20-10-2009: Misschien heeft u eerder bij dit artikel het logo van Poort6 zien staan. Dit is onlangs helaas op verzoek van Poort6 verwijderd.