Op 26 februari 2009 hebben de oppositiepartijen het college gewezen op de juiste procedures rond Lingewijk-Zuid/Zandvoort.
GroenLinks en oppositiegenoten SP en CDA hebben donderdag 26 februari 2009 gezamenlijk het college terug gefloten. Het college had een raadsinformatiebrief gestuurd, waarin B&W de raad op de hoogte brachten van een aantal besluiten die genomen waren over de Lingewijk. Vijf van die besluiten gingen echter over Lingewijk-Zuid, meer precies het gebied dat bekend staat als Zandvoort-Noord. Over dit gebied heeft de raad echter nooit besluiten genomen. Met de berichten in de raadsinformatiebrief over bijvoorbeeld de sloop van Zandvoort-Noord liep het college dan ook ver vooruit op de werkelijke feiten.
Op verzoek van de oppositie werd de raadsinformatiebrief op de agenda voor de raad gezet. Fractievoorzitter Rutger van Breemen heeft samen met CDA-fractievoorzitter Cees van der Roest en SP-ers Eva Dansen en Natali Martens avond aan avond deze raadsvergadering voorbereid en de oppositie kwam dan ook tot in de puntjes voorbereid in de raadzaal aan. We hebben het college uitgelegd dat wij niet in principe tegen stadsvernieuwing in de Lingewijk of waar ook waren, maar dat er dan wel een fatsoenlijke besluitvorming moet zijn. Ook hebben we het college erop gewezen dat hun plannen met Lingewijk-Zuid in geen enkel beleidsstuk terug te vinden zijn en dat zij, evenals woningcorporatie Poort6 overigens, (te) ver voor de muziek uit liepen. Aan het einde van de oppositie-drietrapsraket diende GroenLinks namens de drie oppositiepartijen een motie in, die het college oproept snel met een fatsoenlijk plan te komen en de bewoners, die al een brief van Poort6 hadden gehad dat hun hier zou worden opgezegd, een rectificerende brief toe te sturen.
Pierre Schefferlie (PvdA) nam tijdens de vergadering het woord namens drie van de vier coalitiepartijen en verklaarde de raadsinformatiebrief en de brief aan de bewoners van Poort6 ook wel erg voorbarig te vinden. Ook Jan Hamstra (CU/SGP) was het hiermee eens. Wethouder Oostrum probeerde nog te verdedigen dat het allemaal wel meeviel en dat het college niet buiten zijn boekje is gegaan. Maar toen we vroegen waar dan precies het beleid geformuleerd was, had ook hij geen antwoord.
Uiteindelijk, na een lange tijd debatteren en discussiëren (één voordeel, de raad wordt wel een stuk interessanter!), werd de motie, na een kleine aanpassing, overgenomen door het college en kreeg de oppositie in feite gelijk! Het college beloofde beterschap en zegde toe om voor de zomervakantie nog met een stedebouwkundig plan over de brug te komen. Voorlopig zijn de woningen in Zandvoort-Noord van de sloophamer gered. Vol spanning wachten wij het stedebouwkundig plan af, wat we kritisch zullen gaan bekijken!
In de bijlagen vindt je de inbreng van Rutger en de overgenomen motie.