In de afgelopen twee zaterdagen werden er twee schoonmaakacties in Gorinchem georganiseerd. Beide keren zette een grote groep enthousiaste Gorinchemmers zich in voor een schoner Gorinchem door afval uit de openbare ruimte op te ruimen. 12 maart trokken we de Woelse Waard in en op 19 maart waren de stadswallen aan de beurt. Tijdens die schoonmaakactie daalde ook een groep opruimers de Altenawal af, om daaronder eens goed op te ruimen. Het resultaat was een groot aantal volle vuilniszakken! Mooie acties! 

Op 12 maart werd landelijk NL Doet georganiseerd: vele vrijwilligers droegen hun steentje bij aan de maatschappij. Ook in Gorinchem werden verschillende acties georganiseerd en een daarvan was een grote schoonmaakactie van het natuurgebied de Woelse Waard. Zo'n dertig vrijwilligers trokken gewapend met knijper, kaplaarzen, handschoenen en vuilniszakken de uiterwaarden in om al het zwerfvuil daar op te ruimen. Behalve heel veel uien (waarschijnlijk van een schip gevallen?), was ook de grote hoeveelheid plastic en kleine touwtjes opvallend. Deze dingen zijn gevaarlijk voor vogels, omdat ze het aanzien voor voedsel en er dan ziek van worden of zelfs dood aan gaan. Gelukkig is daar dus weer veel van opgeruimd! We vonden ook nog een heel matras, heel veel lollystokjes en verder gewoon heel veel afval. De opbrengst was een enorme stapel goedgevulde vuilniszakken. Een geslaagde actie dus! 

19 maart was weer de traditionele jaarlijkse schoonmaakactie van de stadswallen. Een aantal mensen had dit jaar voorgenomen om behalve de wandelpaden van de stadswallen ook eens onderaan de Altenawal schoon te gaan maken. Veel wandelaars zien daar altijd erg veel troep liggen en het is relatief moeilijk te bereiken. Nadat de groep met een ladder naar beneden was geklommen kon het grote schoonmaken beginnen. Flessen, aanstekers, schoenen, plastic, glas, verpakkingen, sigarettenpeuken, oud vuurwerk; er lag genoeg. De opbrengst was ruim 30 vuilniszakken vol rommel. Gelukkig was de scouting aanwezig om het vuil met een bootje af te voeren! Zo konden we met een opgeruimd gevoel na een paar uur weer de ladder omhoog beklimmen.
Tijdens het opruimen was er gelukkig ook nog tijd om te genieten: we vonden een nieuwsgierige roodborst, beversporen en een aantal kleine plantjes en varentjes die het voor elkaar kregen om op de stadsmuren te groeien. 

Al met al waren dit twee nuttig bestede zaterdagochtenden! Alle lof voor de vele vrijwilligers die zich ingezet hebben voor een schoon Gorinchem!