Op vrijdag 6 februari was het vijfde Gorinchemse Sportgala. Raadslid Ilhan Tekir was erbij en schreef er een blog over! 

Er zijn weinig events waar ik als raadslid én als inwoner van Gorcum graag bij wil zijn. Het Gorcums Sportgala is één van die momenten! Vrijdag 6 februari was de lustrumeditie van dit succesvolle evenement en ik mocht daarvan genieten in een uitverkochte zaal. Wat de lustrumeditie voor mij bijzonder maakte, is dat ik óók als GroenLinkser heb genoten. Naast veel sport en - met name - sportprestaties heeft het Gorcums Sportgala door de jaren heen een veel breder profiel gekregen en die verbreding juich ik alleen maar toe. Wat dacht u van de verbinding sport en gezonde voeding? Of van de verbinding sport en diversiteit? En wat dacht u van de verbinding sport en talentontwikkeling? Dit zijn voor mij een drietal bijzonderheden die het Gorcums Sportgala net iets exclusiever maken. Alle lof voor de organisatie daarvoor! Graag licht ik deze drie bijzonderheden uit.

Te beginnen met de verbinding sport en gezonde voeding. Wat was het mooi dat onze korfbalvereniging GKV is genomineerd in de categorie sportinitiatief van het jaar. Deze nominatie hebben zij te danken aan de gezonde kantine waarmee een gezonde voedingsstijl wordt gestimuleerd. Geen energy drink bijvoorbeeld maar gewoon schoon water en bovendien gratis. Ik hoop dat in de komende jaren ook andere verenigingen dit voorbeeld zullen volgen en sportverenigingen daarmee laten zien dat ze er niet alleen zijn voor sport maar ook een gezonde leefstijl. Hulde voor GKV!

Dan de verbinding sport en diversiteit. Al die jaren heb ik me afgevraagd waarom er verschillende categorieën zijn voor sportvrouw en sportman van het jaar. En alsof dit niet genoeg is, werd ook – bij mijn weten ieder jaar – geëindigd met de uitreiking van de prijs voor sportman van het jaar. Vanaf dit jaar zijn deze categorieën gebundeld en is de sporter van het jaar gekozen. En wel een dame! Dagmar Genee is als waterpolo-internationale uitgeroepen tot sporter van het jaar. Ze kon de prijs helaas niet persoonlijk in ontvangst nemen, maar dat maakte de pret niet minder. Hulde voor Dagmar en haar moeder die de prijs in ontvangst nam!

Dan is er nog een mooi voorbeeld in het kader van diversiteit. Namelijk de aanwezigheid van het Eritreaans voetbalelftal dat in 2014 na een lange reis in Gorcum is gestrand. Inmiddels voetballen deze jongens bij SVW en wordt hun voldoende gelegenheid gegeven om hun sportbeoefening voort te zetten. Met verve! Hulde voor de jongens die een plekje wisten te bemachtigen op het podium, voor SVW die dit elftal heeft opgevangen en onze burgemeester die vanaf dag 1 liet zien dat Gorcum deze jongens verwelkomd!

De derde bijzonderheid voor mij was de verbinding sport en talentontwikkeling. Niet alleen door de categorie meest talentvolle sporter van het jaar, maar met name door de verbreding die hierin naar voren kwam. Er werd ook aandacht geschonken aan de mooiste sportfoto van het jaar. Fotografie dus, ook een talent! Het was ook mooi om te zien dat Hunk de Kock – van onze eigen Ministerie van Beeld – even op het podium kwam om de fotograven voor dit jaar 5 tips mee te geven! Hulde voor Hunk en de winnaar van de fotoprijs!

Ohja, tot slot. Er waren ook nog winnaars. Naast Dagmar Genee als sporter van het jaar dit jaar ook Jogadores CF, Lizzy Minnaert, Bianca de Groot en het Jeugd WK van Sporthier! United. Allen gefeliciteerd en tot 2016. Hulde voor Gorinchem Beweegt!

Ilhan Tekir