De fractie van GroenLinks maakt zich ernstige zorgen over het voornemen van het comité Koningsdag/4-5 mei om Bevrijdingsdag af te sluiten met een vuurwerkshow vanaf Buiten de Waterpoort. Wij vinden het erg slecht om juist in mei, het hart van het broedseizoen, vuurwerk af te gaan steken. Zo'n verstoring van het leefgebied van de vogels zal juist in het broedseizoen veel schade aanrichten. Daarom hebben we schriftelijke vragen aan het college gesteld. [GEUPDATE]

GroenLinks was niet blij met het idee om op 5 mei een vuurwerkshow Buiten de Waterpoort te geven. Niet heel lang geleden sprak de gemeenteraad nog vol vuur over het natuurgebied de Woelse Waard, waar zoveel broedvogels huizen, en terecht! Nu dreigen die broedvogels echter ernstig verstoord te worden, doordat het comité Koningsdag/4-5mei een vuurwerkshow wil geven. En dat geldt niet alleen voor de dieren in de Woelse Waard natuurlijk. Ook de dieren op de Groesplaat (aan de overkant van de rivier bij Woudrichem), langs de stadswallen en Buiten de Waterboord zullen verstoord worden. Wat GroenLinks betreft is dit een heel zorgelijke ontwikkeling! Daarom hebben wij aan het college onderstaande vragen gesteld, die het college, als het goed is, binnen 30 dagen zal moeten beantwoorden: 

Schriftelijke vragen als bedoeld in artikel 36 van het Reglement van Orde voor de vergadering van de raad van de gemeente Gorinchem.

Gorinchem, 31-03-2015

Betreft: vuurwerkshow Bevrijdingsdag

Aan: Het college van burgemeester en wethouders.

Geacht college,

De fractie van GroenLinks heeft vernomen dat de stichting Comité Koningsdag/4-5mei plannen heeft voor een vuurwerkshow op Bevrijdingsdag. GroenLinks is geen voorstander van vuurwerk, buiten het traditionele vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Het is slecht voor het milieu en geeft onnodige overlast voor mens en dier. Er zijn andere, veel mens-, milieu- en diervriendelijkere alternatieven voor vuurwerk. Een nieuwe, extra vuurwerktraditie zouden wij daarom zeker niet toejuichen. Helemaal baart dit initiatief ons zorgen, omdat begin mei midden in het broedseizoen van verschillende vogels valt. Vooral in de Woelse Waard en op de Groesplaat, maar ook in de binnenstad en langs de rivier zijn op dat moment dus veel vogels aan het broeden. Een verstoring van hun leefgebied zal juist in het broedseizoen veel schade aanrichten.

Voor ons is dit aanleiding voor het stellen van de volgende vragen:

1. Is het college op de hoogte van het feit dat een verstoring van broedende vogels en/of van vogels die een nest bouwen verboden is volgens de Flora- en Faunawet?

Voor het afsteken van vuurwerk is een vergunning van de provincie nodig. Voordat zij een zogenaamde ontbrandingsvergunning, een vergunning om vuurwerk af te steken, afgeeft, vraagt de provincie om een verklaring van geen bedenking(vvgb) van de gemeente, waar het vuurwerk afgestoken zal worden.

2. Is het college voornemens om deze vvgb af te geven voor deze vuurwerkshow op 5 mei? Of is dat reeds gedaan? Zo ja, op welke gronden?
3. Wordt bij het afgeven van de vvgb rekening gehouden met de (ruime) aanwezigheid van broedvogels in o.a. de Woelse Waard en de Groesplaat? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?

Namens de fractie van GroenLinks,

R.J.J. van Breemen

---------------------------------------------

Update 03 mei 2015:

Na veel uitzoekwerk en contact met diverse instanties hebben de Stadsvogeladviseur en GroenLinks weten aan te tonen dat de locatie van het ponton voor een vuurwerkshow te dicht bij broedende vogels is. Daarom heeft het comité Koningsdag/4-5mei besloten het ponton 300m naar het westen (dus weg van de Woelse Waard) te verplaatsen. Dit is een belangrijke stap voor de rust van de vogels. Na bevrijdingsdag zullen GroenLinks en de stadsvogeladviseur met het comité in gesprek gaan over vuurwerk op Bevrijdingsdag.