Op donderdag 31 oktober sprak de Gorinchemse raad over de Woonagenda 2.0. Met dit beleidsstuk kwam er eindelijk een einde aan de Woonvisie, waar GroenLinks zich altijd tegen verzet heeft. Niet meer wordt er gestuurd op percentages, maar op doelgroepen. En niet langer is het doorstroomprincipe heilig, maar wordt er gebouwd waar vraag naar is. Lees hier het betoog van Ilhan Tekir over de Woonagenda 2.0.
Voorzitter,
De totstandkoming van de woonagenda bleek een proces van lange adem. GroenLinks is erg blij met deze actualisering waarin de sociale en duurzame kant van wonen tot uiting komt. Daarmee is meteen een toekomstbestendiger beeld ontstaan. Ik zeg met nadruk ‘toekomstbestendiger’, omdat duidelijk is dat een 100% toekomstbestendige woonagenda utopie is. Door de veranderende demografische kenmerken verandert ook de woonmarkt, en te verwachten is dat die verandering zal voortduren. Wat dat betreft hebben we één zekerheid, en dat is de continue verandering. Zo zien we tegenwoordig veel meer eenpersoonshuishoudens. Een ander voorbeeld is de groep ouderen die steeds langer zelfstandig wonen. Het is dus zaak om te anticiperen op deze veranderingen en dat kan door in te spelen op de woonbehoefte. Dat is naar onze mening aardig gelukt in de voorliggende woonagenda. Vooral omdat we ons niet vastleggen aan cijfers en percentages maar aan uitgangspunten en doelgroepen. Dat vergroot onze flexibiliteit in handelen en past volgens GroenLinks veel meer bij het groene en sociale gezicht van Gorinchem. In de vorige visie was dit tot onze ergernis een groot gemis.
Graag wil ik enkele punten uit de woonagenda uitlichten omdat die wat GroenLinks betreft succesfactoren zijn. Te beginnen met het versterken van de centrumfunctie van Gorinchem in de regio. Hoewel we nu qua productie uitgaan van het minst gunstige scenario - dat zijn 800 tot 1300 woningen in 10 jaar tijd - moeten we niet vergeten dat zodra de economie weer aantrekt de gevolgen in Gorinchem snel merkbaar zullen zijn. Wij hebben niet voor niets de kenmerken van een 100.000+ gemeente. Bovendien is hier nog geen sprake van krimp. Dit zijn factoren die gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de Gorinchemse woonmarkt, welke we graag onder uw aandacht willen brengen. Uiteraard is het van belang om hier goede afspraken over te maken in de regio.
Daarnaast zijn we erg blij met leefbare karakteristieke buurten. Eén van onze kritiekpunten uit de vorige visie was dat daarin werd uitgegaan van een – laat ik het zo zeggen – een maakbare woonmarkt. Met de keuze voor leefbare karakteristieke buurten laten we die gedachte los. Leefbare buurten zijn vaak buurten met eigen karakteristiek en dynamiek. Dat moeten we als gemeentebestuur niet willen doorbreken. Sterker nog, wat GroenLinks betreft mag die eigenheid best gestimuleerd worden. Dan voelen mensen zich meer thuis in hun buurt waardoor de sociale cohesie toeneemt.
Verder zijn we erg blij met de toevoeging van de afzonderlijke doelgroep huishoudens met een inkomen tussen 34.000 en 43.000 euro. Daar willen we graag een lans voor breken, omdat deze middengroep essentieel is voor de doorstroming in de woonmarkt. Op dit moment gaat het om een groep van 800 huishoudens die eigenlijk de sociale huursector al zijn ontgroeid. Oftewel; het zijn scheefwoners die in de huidige woonmarkt vrijwel geen andere mogelijkheid hebben. In de stukken lezen we dat de oplossingen hiervoor niet vandaag op morgen zijn gevonden. Graag horen we wel van het college wel wat er vandaag op morgen gaat gebeuren zodat ook deze doelgroep, en daarmee de doorstroming, geholpen kan worden. Overigens lezen we in de stukken dat er niet actief opgetreden kan worden voor deze groep vanwege het risico op staatssteun. Staatssteun is echter alleen aan de orde bij ondernemingen. Huishoudens zijn daar dus van uitgesloten. Daarom het verzoek om deze kwestie samen met de partners beter te onderzoeken.
Tot slot, voorzitter, zijn we blij te lezen dat deze agenda is ontstaan door inbreng van verschillende partners. Wij gaan ervan uit dat we ook hierna in gesprek blijven met deze partners. Naast de primaire partners is advies gevraagd van een aantal platforms. Een vraag die we daarbij hebben komt van het gehandicaptenplatform. Die willen graag dat we de gemeentelijke checklist aanpasbaar wonen blijven gebruiken. Wij zien geen redenen om hier van af te wijken. Indien u deze wel ziet, dan horen we dat graag, anders willen we graag verzoeken om deze checklist te blijven gebruiken. Daarmee hebben we beter geborgd dat woningen toegankelijk blijven voor rolstoelgebruikers.