Vandaag ontvingen we een verontrustende brief van Stichting de Cultuurfabriek. Dit burgerinitiatief, dat ontstaan is toen Toon ophield te bestaan, en dat creatieve cursussen (het zogenaamde deel "beeldend") verzorgt, maakt zich zorgen over zijn (toekomstige) huisvesting. Omdat GroenLinks de cultuureducatie een belangrijke peiler onder het cultuurbeleid van Gorinchem vindt, hebben we schriftelijke vragen aan het college gesteld. Hier kunt u de vragen lezen.
Hieronder de schriftelijke vragen die Rutger van Breemen vandaag gesteld heeft.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Schriftelijke vragen als bedoeld in artikel 36 van het Reglement van Orde voor de vergadering van de raad van de gemeente Gorinchem.
Gorinchem, 03-02-2014
Betreft: huisvesting Cultuurfabriek
Aan: Het college van burgemeester en wethouders.
Geacht College,
Toen Stichting Toon haar activiteiten heeft moeten staken, dreigde de cultuureducatie voor volwassenen in Gorinchem te verdwijnen. Gelukkig stond er een groep vrijwilligers op, die de lessen in kunst en cultuur wilden voortzetten en zo ontstond de Cultuurfabriek.
GroenLinks waardeert dit initiatief zeer en meent dan ook dat de stichting de nodige ondersteuning vanuit de gemeente verdient, om van dit goede initiatief een succesvol project te maken. Een belangrijke voorwaarde daarbij is de huisvesting. GroenLinks was dan ook blij te horen dat het college besloten heeft om het (tijdelijke) gebruik van het gebouw aan de Bullekeslaan 5 door de stichting met een half jaar te verlengen.
GroenLinks heeft vandaag echter van de Cultuurfabriek een verontrustende brief ontvangen, over het feit dat er nog geen duidelijkheid is over de huisvesting in de toekomst. Mede door de (dure) verhuizing van een bakoven naar het pand en de planning voor de cursussen voor volgens seizoen (2014-2015), is duidelijkheid over de toekomst noodzakelijk. Omdat wij het erg onwenselijk zouden vinden wanneer een succesvol burgerinitiatief als de Cultuurfabriek zou stranden, hebben wij de volgende vragen aan het college.
- Is het college het met GroenLinks eens dat De Cultuurfabriek een burgerinitiatief is dat prima past binnen en aansluit bij de cultuurvisie en het toekomstbeeld cultuur?
- Kunt u ons inzichtelijk maken welke contacten er tussen de gemeente en de Cultuurfabriek zijn geweest omtrent de huisvesting van de stichting en wat hiervan de uitkomsten zijn?
- Is het college voornemens om het gebruik van het pand aan de Bullekeslaan 5 door de Cultuurfabriek te continueren? Zo ja, voor hoe lang? Zo nee, waarom niet?
- Zijn er volgens het college nog andere opties voor huisvesting van de Cultuurfabriek, zoals bijvoorbeeld Boerenstraat 11A?
Namens de fractie van GroenLinks,
R.J.J. van Breemen
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zoals gebruikelijk heeft het college maximaal zes weken om onze vragen te beantwoorden. We houden u op de hoogte!