De laatste weken was er flink wat onrust over de voorgenomen kap van 156 bomen in de Lingewijk. De meeste van deze bomen zouden moeten wijken, omdat het nieuwe bestemmingsplan een ander stratenplan kende dan voorheen, waardoor de bomen op plekken stonden waar ze niet meer konden blijven staan. Omdat GroenLinks zich de boosheid van de bewoners goed kan voorstellen, hebben we ondersteund door SP, Gorinchem Solidair en PvdA een motie vreemd aan de orde van de dag ingediend om opnieuw te kijken of de bomen écht om moeten en als er gekapt moet worden, voor elke gekapte boom een nieuwe terug te plaatsen. Deze motie heeft een meerderheid in de raad gehaald! Lees hier de motie en het betoog van Rutger van Breemen

Voorzitter,

Graag wil ik een motie vreemd aan de orde van de dag indienen en die betreft de bomen in de Lingewijk. Al eerder is in deze raad aandacht gevraagd voor de bomen die gekapt dreigen te worden. Deze 156 bomen staan op de nominatie om gekapt te gaan worden, het merendeel als gevolg van het bestemmingsplan Lingewijk-Zuid dat in juni 2013 in deze raad is vastgesteld. Voor de te kappen bomen wil het college zo’n 110 bomen terugplaatsen.

GroenLinks heeft zich toentertijd onvoldoende gerealiseerd wat het effect van het bestemmingsplan op deze bomen zou zijn. Nu blijkt dus dat er 156 bomen moeten sneuvelen, om nota bene een tuindorpstructuur te realiseren. Omdat wij als geen ander het belang van groen en bomen in een wijk zien, zowel voor het leefgenot, als voor de aanwezige dieren, als voor de gezonde omgeving, zijn wij geschrokken van deze grote hoeveelheid bomen die nu zouden moeten sneuvelen. Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat ook de bewoners hiervan geschrokken zijn en er boos om zijn.

Daarom hebben wij deze motie voorbereid, die vraagt om per boom nog eens te bekijken of het daadwerkelijk noodzakelijk is om hem te kappen. We begrijpen dat niet alle bomen zullen kunnen blijven staan, maar wij kunnen ons niet voorstellen dat het echt noodzakelijk is om alle bomen te kappen. Wij denken dat deze analyse relatief snel gedaan kan worden en we vragen in de motie dan ook door het college geïnformeerd te worden over uitkomsten de analyse en tot die tijd niet tot kap over te gaan.

Mocht uiteindelijk blijken dat er toch bomen gekapt zullen gaan worden, dan vragen we in de motie om voor elke gekapte boom een nieuwe terug te plaatsen. Het liefst zien we natuurlijk een boom in de Lingewijk teruggeplaatst, maar mocht dat niet lukken, dan kan dat ook elders in de gemeente. Daarnaast wil ik het college vragen – overigens niet in de motie – om bij eventuele kap in elk geval zo lang mogelijk te wachten met de kap, zo snel mogelijk een boom van behoorlijk formaat terug te plaatsen en ook rekening te houden met broedseizoenen van vogels.

We hopen met deze motie in elk geval een deel van de bomen te redden en het groene karakter van de Lingewijk nog gedeeltelijk in tact te laten. De motie luidt als volgt:

Motie Bomen Lingewijk

 De gemeenteraad van Gorinchem

 in vergadering bijeen op 13-03-2014;

 behandelend agendapunt vreemd aan de orde van de dag;

 overwegende dat

·        

de gemeenteraad op 27 juni 2013 het nieuwe bestemmingsplan Lingewijk-Zuid heeft vastgesteld;

·        

dat bij de vaststelling hiervan geen inventarisatie van de te kappen dan wel te handhaven bomen zat;

·        

dat de raad geconfronteerd wordt met een grote hoeveelheid bomen die gekapt dreigen te worden (156);

·        

dat groen en bomen van groot belang zijn voor een gezond leefklimaat;

 verzoekt het college

·        

om in dit gebied per boom een nadere afweging te maken over inpasbaarheid in het bestemmingsplan en inrichtingsplan;

·        

er zorg voor te dragen dat er voor elke gekapte boom, een nieuwe boom binnen de gemeente wordt teruggeplaatst;

·        

en de raad hier nader over te berichten en tot die tijd niet tot kap van de bomen over te gaan;

 en gaat over tot de orde van de dag.