In mei diende GroenLinks samen met de fractie van Christenunie/SGP een motie in om elektrisch rijden te gaan stimuleren door het faciliteren van laadpalen. Deze motie werd aangehouden omdat het college eerst de mogelijkheden wilde onderzoeken. In de raadsvergadering van november heeft de raad met overweldigende meerderheid voor het uitgewerkte voorstel gestemd.

Het elektrische rijden heeft de toekomst, zeggen velen. Maar voorlopig staat het nog flink in de kinderschoenen. Eigenlijk zit het elektrische rijden in een vicieuze cirkel: Niemand koopt een elektrische auto, want je kunt ze nergens opladen, maar niemand zet laadpalen neer, omdat er geen elektrische auto's rondrijden. Uit deze patstelling is maar op één los te komen en dat is gewoon laadpalen gaan plaatsen. En dat gaat de gemeente Gorinchem nu mogelijk maken.

GroenLinks is hier blij mee, omdat elektrisch rijden een duurzame vorm van mobiliteit is. Natuurlijk blijven wij groot voorstander voor goed en betaalbaar Openbaar Vervoer, maar als het autoverkeer groener kan, moeten we dat ook zeker niet na laten! Elektrisch rijden is geeft veel minder uitlaatgassen in de stad, waardoor de luchtkwaliteit sterk verbeterd. Daarnaast zijn ze stiller dan gewone auto's, dus wordt het ook rustiger. En omdat de stroom die uit de laadpunten komt groene stroom is, is ook de CO2-uitstoot tot een minimum beperkt.

Er is een aantal bedrijven die wel oren hebben naar laadpalen in Gorinchem (bijvoorbeeld E-laad en HVC). Zij willen op strategische plekken in Gorinchem een oplaadpunt plaatsen. Doordat de actieradius (de afstand die een auto met volle accu kan rijden) nog beperkt is tot 150-200 km, moet de auto regelmatig worden opgeladen. Gorinchem ligt centraal in Nederland en aan een knooppunt van rijkswegen, dus voor elektrische auto's een mooi punt om op te laden. De plaatsen waar de gemeente nu de komst van deze palen mogelijk maakt zijn (voor de duidelijkheid, niet de gemeente, maar de bedrijven gaan deze palen plaatsen!): Stadhuisplein, parkeergarage Kazerneplein, Beatrix Ziekenhuis, Motel Gorinchem (bij afrit A15/A27) en Evenementenhal (bij afrit A15). Op deze plaatsen kunnen elektrische auto's dan gratis opgeladen worden. Overigens kunnen ook particulieren aankloppen bij de bedrijven voor een eigen laadpaal.

GroenLinks hoopt dat we binnenkort de eerste elektrische auto's in Gorinchem zien rondrijden!

Lees in de bijlage de bijdrage van raadslid Rutger van Breemen.