Vorige maand deden we een oproep om mensen te nomineren voor het Groen Lintje. We hebben veel reacties gekregen en daar zijn 8 nominaties uitgerold. Op 15 april zal bekend worden wie de winnaar is van het Groen Lintje 2012!

GroenLinks maakt zich sterk voor een groenere gemeente en daarom geven ze graag een pluim aan anderen die dat ook belangrijk vinden. Half februari deed GroenLinks een oproep uit aan inwoners van Gorinchem om kandidaten aan te dragen voor een Groen Lintje. Acht Gorinchemmers werden daarop genomineerd. Uit deze nominaties kiest de fractie van GroenLinks diegene die het verdient om nog eens extra in het zonnetje gezet te worden. De uitreiking van het Groen Lintje zal gebeuren op 15 april tijdens een gezellige bijeenkomst. Alle genomineerden zijn uitgenodigd voor de uitreiking, maar zijn nog niet bekend met de uitslag.

De genomineerden dit jaar zijn:

1. De biologische winkel Puur, In de Molenstraat is sinds kort een biologische winkel gevestigd. Deze winkel is genomineerd, omdat zij door het verkoop van biologische en eerlijke producten de aandacht vestigt op duurzame en natuurvriendelijke handel en consumptie.  
2. De Limonade Brigade, dit project wil een inspiratie zijn voor ouders en hun kinderen. Zij zijn genomineerd, omdat ze achter hun pand een tuin gaan realiseren, waar kinderen op een speelse manier met de natuur in aanraking komen. Ook zal er voldoende ruimte zijn voor dieren die in de stad wonen, zoals vogelnesten, bloeiende bloemen en planten voor insecten en een watertuintje.
3. Supermarkt Plus Sterk, deze Gorinchemse ondernemer heeft zijn nek uitgestoken door een recycleshop te maken. Hier kunnen allerlei milieubelastende producten ingeleverd worden. Op plastic en blik krijgt men zelfs statiegeld. Dit maatschappelijk verantwoord ondernemerschap heeft deze ondernemer een nominatie opgeleverd.
4. Herder Huug Hagoort, Schaapherder Huug Hagoort heeft vorige zomer Gorinchem bezocht met zijn kudde om delen van de stad te begrazen. Zo wordt op een natuur- en milieuvriendelijke manier aan groen onderhoud gedaan. Daarnaast ontwikkelt dhr. Hagoort allerlei activiteiten rondom natuur- en milieueducatie en energiebesparing.
5. Autorijschool K-Drive. Autorijschool K-drive probeert zoveel als mogelijk het milieuvriendelijke rijden te bevorderen. Ze geven les in auto’s die het minst milieubelastend zijn en ze leren het “nieuwe rijden”, dat wil zeggen milieuvriendelijk rijden, aan.
6. Green4Solutions, dit Gorinchemse bedrijf, met een duurzame energiewinkel op de Langedijk, verkoopt producten voor duurzame energie (LED-lampen, zonnepanelen, enz.). Daarnaast geeft het bedrijf adviezen aan zowel particulieren als ondernemers om het energieverbruik te verminderen.
7&8. Twee burgers, die helaas anoniem willen blijven en afzien van het GroenLintje. Deze heren houden in Gorinchem de biodiversiteit in de gaten. Dit doen ze door bepaalde soorten te tellen en dit te rapporteren aan de gemeente. Ook waarschuwen ze de gemeente als er bepaalde bedreigen planten groeien, zodat de gemeente hier rekening mee kan houden bij onkruidbestrijding.