Stadsvogeladviseur Johan Sterk heeft zijn eerste rapport aan het college van B&W gepresenteerd. Het gaat over huismussen en gierzwaluwen. Omdat GroenLinks een groot voorstanders is van het feit dat Dhr. Sterk als Stadsvogeladviseur aan Gorinchem verbonden is, willen we graag het rapport met u delen!

Dhr. Johan Sterk is Gorinchems stadsvogeladviseur. Hij levert gevraagd en ongevraagd advies aan college en raad als het gaat om stadsvogels en hun woon- en leefomgeving. Hij geeft tips om Gorinchem prettiger en veiliger te maken voor vogels en om bijvoorbeeld betere plekken te creëren om te nestelen en te jagen. Hierdoor kan de vogelstand in Gorinchem versterkt worden en dat vergroot en versterkt weer de biodiversiteit. Kortom, belangrijk werk, waar GroenLinks heel erg blij mee is!

Nu heeft Dhr. Sterk zijn eerste rapportage uitgebracht, over de huismus en de gierzwaluw in de . Uit zijn bevindingen blijkt dat het aantal van beide vogels langzaam maar zeker terugloopt. Als oorzaken voor deze terugloop kunnen voor al het verdwijnen van pannendaken en beschuttend groen (bij de huismus) en het verdwijnen van nestgelegenheid (gierzwaluw) genoemd.

Gelukkig geeft Dhr. Sterk ook aanbevelingen. Zo kunnen mensen voor de huismus nestkasten ophangen of neststenen inmetselen en zorgen voor insectenrijke tuinen; de gemeente kan zorgen voor goed openbaar groen, dat voordelig is voor de huismus, maar ook voor vlinders, insecten en andere vogels. Voor de gierzwaluw geldt dat in geval van sloop op of dichtbij de bestaande nestplaatsen nieuwe nestplaatsen of nestkasten gerealiseerd kunnen worden. 

GroenLinks is blij met deze rapportage en hoopt dat er nog velen zullen volgen! Ook zullen we bij het college aandringen deze tips en aanbevelingen ter harte te nemen en ook te delen met de inwoners van Gorinchem.

Als u de gehele rapportage wilt lezen, kunt u deze hieronder downloaden.