De lopers van de Climate Miles deden Gorinchem aan. Deze mensen lopen in het kader van de klimaatconferentie in Parijs in 30 dagen van Utrecht naar de franse hoofdstad. Ze vragen hiermee aandacht voor klimaatverandering. Met The Climate Miles vraagt Urgenda aandacht voor de actie die nodig is om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan en de aarde leefbaar te houden voor volgende generaties De tweede etappe liep van Vianen naar Gorinchem. De lopers werden door de gemeente Gorinchem en het Omnia College hartelijk ontvangen. Raadslid Rutger van Breemen mocht erbij zijn en schreef er een verslag over.
Gisterenavond mocht ik te gast zijn bij een duurzaam diner in het Omnia College. Een maaltijd met een heel kleine voetafdruk: kromme, en dus afgekeurde komkommers, valappels, op koffieprut gekweekte oesterzwammen, te klein bevonden aardappels, onverkocht supermarktbrood. Kortom, prima voedsel dat volgens de standaarden van onze maatschappij niet goed genoeg is ("te klein, te krom, al van de boom gevallen"). Samen met de chefkok van Oud Vuren hadden de leerlingen een geweldig lekkere en dus hartstikke duurzame maaltijd gemaakt!
Dit alles was ter gelegenheid van de tussenstop die de lopers van Climate Miles van Urgenda maakten in Gorinchem. Deze helden (mag ik dat zeggen, ja dat mag ik zeggen!) lopen van Utrecht naar Parijs. Hiermee willen ze aandacht vragen voor de klimaattop die op 30 november begint in Parijs. De tweede etappe ging van Vianen dwars door de Alblasserwaard/Vijfheerenlanden naar Gorinchem.
Naast het diner was er (uiteraard) ook aandacht voor duurzame initiatieven in en rond Gorinchem. Elektrisch rijden, warmtenet in de Gildewijk, omgekeerd afvalinzamelen, stimulering zonnepanelen, windmolens op Gorinchem-Noord. Melkverpoederaar Vreugdenhil gaf ook een presentatie over wat zij doen aan MVO en duurzaamheid. Mooi project: Voor elke liter water die ze hier uit de melk halen (om er poeder van te maken), zorgen ze dat er in de Hoorn van Afrika ook een liter schoon drinkwater beschikbaar komt (door waterputten te slaan). Want, is hun filosofie, wat heb je aan hoge kwaliteit melkpoeder, als je er vervolgens met besmet drinkwater weer (baby)melk van gaat maken?
Na het eten werd in het technieklokaal van het Omnia College ook nog de "Walkshow" opgenomen (te bekijken in het video-kader). Onder leiding van Marjan Minnesma sprak een viertal vertegenwoordigers van lokale duurzame energiecoöperaties over de kansen en uitdagingen die zij tegenkwamen. Voorbeeld van een mooi idee: Restwarmte van de Jaap Edenhal die 400 huishoudens onafhankelijk maakt van aardgas. Maar ook moeilijkheden: Provincie Noord-Holland die bovenwettelijke (dwz meer regels en restricties dan het Rijk/Europa voorschrijft) maatregelen neemt voor windenergie (min. 600m van bebouwing, voor elke windmolen die je plaatst moet je er elders twee weghalen, ook al heb je er nog geen, en als je een windmolen wilt plaatsen, moet je er minstens zes tegelijk plaatsen). Daarnaast nam ook RTL-weerman Reinier vd Berg deel aan de discussie. Hij vertelde over verheviging van weersverschijnselen (zoals superorkaan Patricia onlangs) en extreme verschijnselen zoals een orkaan die nu huishoudt in Jemen en Oman en er daar voor zorgt, in een woestijngebied(!) dat er in twee dagen net zoveel regen valt als hier in een half jaar.
Kortom, het was een leuke, leerzame en lekkere avond. Belangrijkste boodschap (vond ik); Hou nou eens op met praten en alternatieven afwegen (nemen we zonnepanelen of een windmolen?), maar zet vol in op álle verduurzamingsmaatregelen! We hebben álles gewoon heel hard nodig om welke klimaatdoelstelling dan ook te halen!
Volg de lopers van Climate Miles op https://www.youtube.com/user/urgenda!