Onze fractie heeft tijdens de begrotingsbehandeling van 8 november een motie ingebracht waarmee burgers straks stukjes openbare ruimte kunnen adopteren.

 

Onze fractie heeft tijdens de begrotingsbehandeling van 8 november een motie ingebracht waarmee burgers straks stukjes openbare ruimte kunnen adopteren. De motie, waar ons raadslid Ilhan Tekir al een tijdje voor lobbyde, maakt het mogelijk dat burgers gezamenlijk de openbare ruimte kunnen inrichten en/of onderhouden. Zo kunnen burgers straks zelf kiezen of ze bloemenperkjes, gras, of juist een moestuintje willen, waar ze vervolgens zelf verantwoordelijk voor worden gesteld. Op deze manier wordt de betrokkenheid in de wijken verhoogd. Tot onze vreugde is de motie na veel sympathiebetuigingen uit zowel de gemeenteraad als het college van b&w raadsbreed aangenomen. Daarmee is besloten dat het college van b&w hierover uiterlijk in juni 2013 rapporteert aan de gemeenteraad.

Met deze motie hebben we in willen spelen op twee belangrijke trends. Ten eerste zien we een tendens dat burgers steeds meer zelf willen regelen en daar ook de ruimte voor vragen. De motie adoptiegroen maakt dit in ieder geval mogelijk in de ruimtelijke sfeer. Deze gedachte past bovendien heel erg goed in de wijze waarop de gemeente invulling geeft aan ‘meedoen’. Ten tweede willen we laten zien dat we in tijden van crisis niet alleen  maar aan het bezuinigen zijn maar ook nadenken over creatieve oplossingen. Als hier dan ook nog eens geld mee kan worden bespaard, dan hoeven we wellicht op andere terreinen, zoals de zorg, minder te bezuinigen.

Al met al zien we uit naar de uitwerking van het college. Veel gemeenten zijn Gorinchem al voor gegaan, zoals Waalrijk, Hoorn, Raalte en Zoetermeer, waar het concept naar volle tevredenheid werkt. Op de site van Zoetermeer staat een uitgebreide verzameling aan voorbeelden die aantonen hoe leuk en divers bewoners het idee van adoptiegroen oppakken. Neem eens een kijkje op: http://www.zoetermeer.nl/sport-vrije-tijd/adoptiegroen_3431/.

De motie, zoals die is aangenomen door de raad ziet u in de bijlage. Ook vindt u hier onder een krantenartikeltje uit AD Rivierenland.